Προβάλλουν δικαιολογίες περί έλλειψης εμπειρίας, προσωπικού και κατάλληλων υποδομών που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση που κρατούν στη μάχη κατά της πανδημίας οι ιδιωτικές κλινικές. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην αναλάβουν ασθενείς με κορωνοϊό και μάλιστα τρομοκρατούν τους πολίτες μιλώντας για ανθρώπινες ζωές που θα τεθούν σε κίνδυνο.
Μετά την πρωτοφανή άρνησή τους να παραχωρήσουν 200 κρεβάτια στο εθνικό σύστημα υγείας, μετά την αργοπορημένη αντίδραση της κυβέρνησης που κατόπιν εορτής προχώρησε στην απόφαση για επίταξη επί πληρωμή δυο ιδιωτικών κλινικών, οι κλινικάρχες συνεχίζουν ακόμα και τώρα να αντιδρούν προκαλώντας την κοινή γνώμη.
Μάλιστα, προβάλλουν τρομοκρατικές δικαιολογίες περί κινδύνου υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, επικαλούμενοι ελλείψεις σε κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε υποδομές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει γιατί αρνούνται να μπουν στη μάχη: «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Ο Γρηγόρης Σαραφιανός υποστήριξε ότι αρνούνται να βοηθήσουν το ΕΣΥ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους γιατί «δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ακόμα ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές και ότι «όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση».
Είναι πολλά τα λεφτά
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μη covid ασθενείς που νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία μεταφέρονταν σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσηλείας εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εννοείται πάντα με το αζημίωτο. Οι κλινικάρχες πιέζουν ακόμα και τώρα προκειμένου να διατηρηθεί αυτό καθεστώς παρά το γεγονός ότι πλέον τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει σε ποσοστό 96% με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα για ασθενείς με κορωνοϊό.
Εννοείται ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά για αναγκαστική δέσμευση επί πληρωμή, δηλαδή για ενοικίαση κρεβατιών.
Τα χρήματα που θα πάρουν οι κλινικάρχες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πάνω από 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε κρεβάτι.
Υπενθυμίζεται ότι επιτάχθηκαν δυο κλινικές στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και η ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Η γενική κλινική Λυσίμαχος διαθέτει 100 απλές κλίνες και 4 ΜΕΘ, ενώ έχει 50 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Όσον αφορά την δεύτερη κλινική της Euromedica, σε αυτή υπάρχουν 200 κλίνες και 15 ΜΕΘ.
Αυτό σημαίνει ότι ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων
πηγη αυγη